20 najzdravších nápojov na svete

 

Dodržiavanie pitného režimu je jednou z podmienok bezproblémového fungovania organizmu. Voda tvorí 50 - 70 percent celej hmotnosti tela. Práve vďaka nej prebieha v organizme takmer každá chemická reakcia. Tekutiny ovplyvňujú látkovú premenu, udržujú konštantnú telesnú teplotu, dodávajú nám potrebné vitamíny, minerály a stopové prvky. Nedostatok tekutín spôsobuje zahustenie krvi, zaťaží sa srdce, zhorší sa prietok krvi vlásočnicami a vzniká riziko trombózy. Odborníci zostavili rebríček 20 najvhodnejších nápojov, ktoré posilnia naše zdravie.

 

Víno- Proti obezite

Podľa výskumov dokáže červené víno predĺžiť mladosť, znížiť riziko Alzheimerovej choroby, demencie, pôsobí ako prevencia proti mŕtvici a srdcovému infarktu. Chráni aj proti ateroskleróze a pomáha udržať štíhlu líniu. Po jedle sa preto odporúča radšej deci vína ako pohár vody, pretože víno bráni ukladaniu tukov v tele.

 

Džús z granátových jabĺk- Na krvný obeh

Obsahuje veľa sodíka, draslíka, vitamínov C, B a A. Bohaté zastúpenie polyfenolov podporuje tok krvi v drobných cievkach (v oblasti srdca, mozgu). Prítomnosť antioxidantov zase zabezpečuje ochranu pred nánosmi v cievach a vznikom nádorových ochorení.

 

Kakao– Pre jemnú pokožku

Kakao obsahuje flavonoidy, ktoré majú priaznivý účinok na kardiovaskulárny systém. Pravidelným pitím nápoja z prášku s vysokým obsahom kakaa s pridaním odtučneného mlieka dodáva pokožke potrebnú vlhkosť.

 

Mlieko- Proti vysokému tlaku

Napriek laickým názorom, že zahlieňuje organizmus ho odborníci pokladajú za najkomplexnejšiu a najzdravšiu potravinu. Obsahuje potrebné tuky, minerály dôležité pre kosti a zuby, vitamíny, enzýmy, bielkoviny s protirakovinovými, antisklerotickými a imunostimulačnými vlastnosťami. Je dokázané, že ľudia pravidelne pijúci mlieko, majú nižšie riziko vzniku problémov s tlakom.

 

Paradajková šťava– Na prostatu a proti poškodeniu kože na slnku

Lykopén obsiahnutý v paradajkách sa usadzuje v podkoží a zmenšuje následky škodlivého ultrafialového žiarenia. Zistilo sa, že 4 poháre paradajkovej šťavy týždenne znižujú riziko rakoviny prostaty v priebehu pol roka o 33 % a rakovinu prsníka dokonca o polovicu. Paradajky obsahujúce vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu sa považujú za všeliek, pretože posilňujú imunitu, chránia srdce aj cievy, telo pred infekciami, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, znižujú cholesterol.

 

Pomarančový džús- Prevencia proti nachladnutiu

Čerstvá pomarančová šťava zabráni tvorbe voľných radikálov, ktoré poškodzujú cievy a môžu viesť k vzniku infarktu. Je výbornou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke, zlepšuje pamäť, pomáha regulovať krvný tlak, bojovať proti alergiám, astme, migrénam, urýchľuje hojivý proces a podporuje trávenie.

 

Kefír- Na dobré trávenie

Má schopnosť vyrovnať sa v tráviacom trakte s premnoženými kvasinkami, baktériami, vírusmi a stimulovať imunitný systém. Rozkladá ťažko stráviteľné látky a bráni zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách. Obnovuje črevnú mikroflóru, lieči zápchu, ochorenie žlčníka, pečene, choroby nervov, pomáha pri vyrážkach, ekzémoch a kvasinkových infekciách.

 

Pivo- Na pevné kosti

Zlepšuje minerálnu hustotu kostí a zohráva dôležitú úlohu pri osteoporóze. Flavinoidy v chmeli pomáhajú chrániť telo pred rakovinou, znižuje riziko demencie, srdcovo-cievnych ochorení, infarktu a pomáha udržiavať optimálny krvný tlak.

 

Káva- Proti mŕtvici a infarktu

Kofeín bráni zlepovaniu krvných doštičiek, predchádza zužovaniu ciev a vzniku krvných zrazenín. Pitie kávy môže chrániť organizmus aj pred vznikom niektorých druhov rakoviny, napr. rakoviny hrubého čreva alebo pečene. Pitie kávy pomáha udržať rozumové schopnosti počas starnutia.

 

Čierny čaj- Proti Alzheimerovej chorobe

Čierny čaj zlepšuje krvný obeh, chráni pred vznikom usadenín v tepnách a znižuje riziko ochorení Alzheimerovou chorobou. Teín obsiahnutý v čaji rovnomerne povzbudzuje mozgovú činnosť bez zaťaženia srdca a krvného obehu. V čiernom čaji sú obsiahnuté ďalšie stopové prvky a minerálne látky, ako sú fluór a draslík. Éterické oleje dodávajú čaju vôňu. Aromatické látky spolu s chlorofylom pôsobia pozitívne na nervy.

 

Zelený čaj- Proti rakovine

Obsahuje polyfenoly, ktoré spomaľujú rast nádorov. Bránia tiež vzniku zubného kazu. Pitie zeleného čaju upravuje krvný tlak, odburáva cholesterol z krvi a zabraňuje kôrnateniu tepien. Neutralizuje vplyvy žiarenia. Kofeín obsiahnutý v čaji podporuje činnosť centrálnej nervovej sústavy, vitamín E spomaľuje degeneráciu buniek, fluór bráni vzniku zubného kameňa. Prítomný draslík vplýva na správne fungovanie mozgu a nervov, je účinný pri detoxikácii organizmu. Horčík je stavebným materiálom kostí a zubov, zinok sa zúčastňuje na tvorbe červených a bielych krviniek, hojení rán a delení buniek. Železo pomáha vstrebávaniu kyslíka do krvi, fosfor, sodík a mangán posilňujú kosti, metabolizmus, spaľovanie tukov, aktivujú dôležité enzýmy a vitamíny.

 

Voda-Pre silné srdce

Voda je všeliekom! Pomáha pri problémoch s obličkami, močovými cestami, prekyslením žalúdka, podporuje krvný obeh, vyrovnáva krvný tlak a dokonca zlepšuje pamäť. Čistá voda dokáže ľuďom pomôcť u mnohých chorôb a bolestí, zlepšiť zrak, sluch, znížiť hladinu cukru v krvi, zlikvidovať tuky uložené v tele, poraziť rôzne zápaly a plesne, odstrániť bolesti hlavy, znížiť riziko lámavosti kostí, znížiť kazivosť zubov, odstrániť poruchy spánku a predĺžiť život o 20 - 30 rokov. Denne by sme mali vypiť aspoň 2 litre vody.

 

 

Mrkvová šťava- Pre zdravú a krásnu pleť

Betakarotén a vitamín A posilňujú imunitný systém. Zvyšuje odolnosť proti infekčným chorobám, bráni tvorbe vredov a opuchov, zlepšuje kvalitu mlieka u dojčiacich matiek. Šťava z mrkvy pomáha aj pri liečbe chorôb a porúch hrubého čreva.

 

Šťava z červenej repy- Proti chudokrvnosti

Cenné minerálne látky, najmä horčík a meď, podporujú chuť do jedla, tok žlče a chránia pred voľnými radikálmi. Pomáhajú pri chudokrvnosti. Podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktívnych látok z organizmu. Dodáva pružnosť a lesk pokožke, vlasom a nechtom, pomáha odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok. Veľmi dôležitá je aj v tehotenstve, pretože chráni plod pred rôznymi vývojovými chybami.

 

Kokosové mlieko- Na rovnováhu v tele

Nemá skoro žiadne kalórie, zato obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov. Vyrovnáva množstvo kyselín a zásad, znižuje objem kyseliny močovej a zbavuje telo jedov.