1ŠALÁTY

Ľadový šalát mix

PRÍSADY

Hlavička ľadového šalátu, 8 scheri paradajok ,schwardsvaldská zaudená šunka ,2 vajíčka uvarené natvrdo,kúsok jadl syra, biely jogurt ,lyžička majolky, štipka korenia čubrica (nemusí byť), režucha na ozdobu

PRÍPRAVA

Ľadový šalát natrháme do misy, tiež tak šunku, paradajky prekrojíme napól, na menšie plátky jadl syr ,pridáme čubricu korenie, jogurt zmiešaný s majolkou. Všetko premiešame, navrch obložíme rozkrojenými vajíčkami na štvrťky a ozdobíme žeruchou. Pozor už nesolíme šunka a sýr sú slané.

Rýchly zelný salát

PRÍSADY

Kyslá kapusta, cibuľa, gothaj alebo iný salám, majolka alebo b. jogurt, soľ, peper

PRÍPRAVA

Kapustu nakrájame do misky, pridáme nakrájanú cibuľu a salám. Osolíme, opepríme a dáme majolku alebo jogurt popr. oboje. Výborné k bielemu pečivu a k tomu rajčinu.

REDKVIČKOVÝ ŠALÁT

PRÍSADY

2 zväzky redkvičiek (cca20 kusov),6 vajec na tvrdo uvarených,3 lyžice majonézy,pažitka,soľ,peper.

PRÍPRAVA

Redkvičky nakrájame na kolieska, vajce na malé kocky, spojíme majonézou. Pridáme soľ, peper a pažitku.

Lyonský šalát

PRÍSADY
šalát (hlávkový alebo ľadový), olej, ocot, cukor, soľ, peper, horčica, uvarené vajco a cesnak, anglická slanina
PRÍPRAVA
Uvaríme si vajce. Šalát natrháme na kúsky.
Zálievka: olej (asi 100ml), ocot (podľa chuti), cukor, soľ, peper horčica (asi dve lyžice), uvarené vajce nakrájané na kocečky, cesnak (asi 2-3 strúčky). Zálievku premiešame so šalátom. Nakoniec na panvici orestujeme anglickú slaninu, ktorú potom teplú nalejeme na šalát a podávame.

Šalát z čínskej kapusty so zeleninou a cesnakom

PRÍSADY

1/2 hlávky kapusty, 2 vajcia natvrdo, 1 zväzok redkvičiek, 1 šalátová uhorka, 100 g tvrdého syra

zálievka - 1 lyžica svetlého vinného octu, 2 lyžice olivového oleja, doliať do 1 dcl vodou, 2 strúčky cesnaku, soľ

PRÍPRAVA

všetko nakrájame, vajcia majú byť na osminky, premiešame so zálievkou a môžeme konzumovať.

Pochúťkový šalát - úplná lahôdka

PRÍSADY

30-40dkg salámu (nakrájať na nudličky), 2 cibule, 2 uhorky, 2vajíčka natvrdo, ster.hrášok

Zálievka: 1 lyžica octu, 2 lyžice oleja, 1 lyžica worchesteru, 1 lyžica horčice, 1 kocka cukru a nakoniec majonéza

PRÍPRAVA

suroviny na šalát dáme do misy, suroviny na zálievku dáme do malého kastrólka a necháme prejsť varom, potom nalejeme na suroviny v miske, zamiešame a pridáme majonézu...

ŠALAT, ČO HO NIE JE NIKDY DOSŤ

PRÍSADY

10 stredných zemiakov, 1 malá cibuľa, väčšia mrkva, 2 vajíčka natvrdo, 10dkg vysočiny, resp. šunkový salám, 5 väčších uhoriek, hrášok z konzervy, soľ, lyžica plnotučnej horčice, lak z uhoriek, majolka zo sáčka (alebo môžeme dať biely jogurt),

PRÍPRAVA

uvaríme zemiaky, vajíčka, mrkvu, všetko ostatné za surová a všetko zmiešame.

Výborný šalát s paradajkami a tuniakom - zo starého chleba

PRÍSADY

Na plnú 2-litrovú misu potrebujeme: 1/4 starého chleba (4 krajce), 4-6 paradajok, 1 červená alebo biela cibuľa (žltej stačí polka - ale záleží na chuti), bazalka - 2 lyžice sušené alebo primerané množstvo čerstvej, 1 konzerva tuniaka, olivový olej, soľ, peper, podľa chuti mozzarela, olivy

PRÍPRAVA

Chleba namočíme do vody - aby bol ponorený, alebo priebežne otáčame, cca po pól hodine (krajce skôr) ho poriadne vyžmýkame a nadrobíme do misy. Pridáme nadrobno krájanú cibuľu, bazalku, tuniaka – ak je v oleji, nalejeme i s olejom, vo vl. šťave zlejeme a pridáme pól deci olivového oleja. dochutíme, a necháme odležať asi pól hodiny.

Šalát pre veľkú rodinu

PRÍSADY

6 vajec natvrdo, 4 väčšie pevné paradajky, 1 šalátova uhorka, redkvičky, 2 jarné cibuľky alebo menšia normálna cibuľa, môže byť i červená alebo pór, 3 tenké párky alebo kus šunky, junior, 100g tvrdého syra, soľ

dresing: 2 biele jogurty (celkom 300 g), 200 g majonézy, 2 lyžice plnotučnej horčice, peper, 2 lyžice worchestrovej omáčky

PRÍPRAVA

vajcia na prúžky, ostatné na malé kúsočky, syr nastrúhať. Všetko zmiešame a dáme chladiť.

Zloženie je samozrejme skôr o tom, "co dom dal", iba ten dresing, vajíčka a cibuľku nevynechávat

Jednoduchý a dobrý šalát

PRÍSADY

Čínska kapusta / môže byť aj hlávková/, 4 kusy surovej mrkvy, 2 kusy cibule, olivový olej, soľ, mčk-/mleté korenie/, šťavu asi z 1/2 citróna, rascu mletú, alebo celú-podľa zvyku.

PRÍPRAVA

Kapustu nakrájame na pásiky,pridáme na tenko nakrájanú cibuľu, mrkvu tiež na pásiky.Posolíme podľa chuti,pridáme mčk ,rascu a olivový olej tak,ako máte radi...a nezabudnime na citrón /kto nemá rad nemusí/.Premiešame,necháme asi pol hodky odstáť....a servírujem

Talianský šalát

PRÍSADY

5 veľkých paradajok, tuniak v plechovke( v oleji alebo vo vlastnej šťave, záleží na vás, výborný je aj so zeleninou), sáčok oliv s kapiou, 20 dkg šunky, 20 dkg syra na strúhanie, môžete pridať aj malú plechovku kukurice

PRÍPRAVA

Paradajky, šunku aj olivy nakrájame na kocečky, šťavu z oliv dáme do misky, pridáme tuniaka a nastrúháme syr. To je všetko. Žiadne ochucovadla nepridávajte. Šťava z oliv je dostatečně výrazná a keď pridáte tuniaka v oleji, tak už netreba nic. Ak dávate vo vlastnej šťave, prikvapnite trocha olivového oleja.

Ľahký gurmánský šalát s hermelínom

PRÍSADY

Dve porcie: smes listových šalátov (ľadový, rukola, čakanka ap.), cca 4 hrsti, 1 väčší hermelín alebo dva malé, cca 4 lyžice brusnicového kompótu

PRÍPRAVA

Buď kúpime zmes už natrhaných listových šalátov, alebo natrháme to, co máme práve doma či na záhrade... a rozdelíme na misky.

Hermelín treba nakrájať na malé dieliky,( neoddelovať - tak ako je preložiť na tanierik a na 30sekund (NIE viac!!!) dát do mikrovlknky, aby "povolil" (možné aj na grile, čas je ale potrebné ustriehnuť - hermelín sa má začať ťahať, ale nie tiecť).

Potom jednotlivé malé trojuholníčky rozdelujeme jednotlivo na šaláty.

Nakoneic každú porciu pokvapkáme brusnicami Premiešame ... a je to.

MRKVOVÝ ŠALÁT

PRÍSADY

mrkva, cibuľa, kyslé uhorky, kyslá smotana alebo smotanový jogurt či majolka, soľ....

ako príloha k : varené zemiaky a vinná klobása, rezeň alebo vyprážaný syr alebo varený či vyprážaný karfiol atd...

PRÍPRAVA

Mrkvu jemne nastrúhame, jemne pokrájame cibuľku a nakrájame kyslú uhorku, pridáme kyslú smotanu, ale musí to byť riedke - asi ako tatárka, posolíme a dostatočne zmiešame.

Cestovinový šalát s tuniakom v tomate

PRÍSADY
1 konzerva tuniaka v tomate, asi 1/4 balíčka cestovín (akékoľvek), 1/2 červenej papriky (môže byť aj iná), asi 5 scherry paradajok, 1-2 ružičky karfiolu, 2 retkvičky, 1/3 ľadového šalátu, jarná cibuľka, soľ
PRÍPRAVA
V osolenej vode si uvaríme karfiol tak na skus, v tej samej vode môžeme / po vybratí karfiolu/ uvariť cestoviny. Kým sa nám to uvarí nakrájame si zeleninu a dáme do misky, potom pridáme vychladený karfiol, ktorý rozdelíme na malinké ružičky a cestoviny. Nakoniec pridáme celú konzervu tuniaka v tomate, dochutíme, zamiešame a môžeme podávať.

Výborný letný šalát s ananásom

PRÍSADY

1/2 čínskej kapusty, 1uhorka, 10 paradajok (cherry alebo tie malé), 4 vajcia, syr eidam, šunkový salám alebo akýkoľvek podľa chuti, malý ananásový kompót, majolka.. light cca polovica flaštičky, soľ, peper

PRÍPRAVA

nakrájame kapustu do misky, pridáme na kúsky paradajky, uhorku, na kocečky eidam a salám. Vajcia uvaríme natvrdo a tiež na kúsky pokrájame. Pridáme pokrájaný ananasový kompót... odkvapkaný. Múžeme ich ešte překrojit, bývajú velké. Osolíme a opepríme. nakoniec vmiešame majolku a je to hotové.

Vylepšená tatárka

PRÍSADY

Majonéza, pór, pažitka, soľ, peper, plnotučná horčica, trocha mlieka.

PRÍPRAVA

Všetko zmiešať dohromady, mlieko pridávať podľa konzistencie, aby to bolo akurát. Je vynikajúca. Lepšia než kupovaná.

Čínsky šalát z hlávkovej kapusty

PRÍSADY

Biela hlávková kapusta, cibuľa, sterilizovaná červená kapia, huba "Judašovo ucho", rasca, čínské korenie, soľ, olej, citrónova šťava. Všetky suroviny od oka.

PRÍPRAVA

Kapustu nakrájame na kocečky, dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Necháme len chvíločku prejsť varom (asi 2 minuty). Potom zlejeme. Medzitym si nakrájame nadrobno cibuľu a dáme restovať na panvicu. Keď trocha zhnedne, pridáme najemno rozsekané huby (tie najpr zalejeme vriacou vodou a počkáme až zmeknú), pokrájanú kapiu, rascu a čínske korenie. Všetko chvílku prehrejeme. Nakoniec pridáme troška citrónovej šťavy a túto zmes zmiešame so scedenou kapustou. Podle potreby dosolíme. Necháme v chlade uležať.

LABUŽNICKÝ ŠALÁT S0 SÝROM A PÓROM

PRÍSADY

150 g eidamu ,1 pór, 400 g junioru, peper, soľ, citrónová šťava, majolka, biely jogurt

PRÍPRAVA

Syr a junior na kocečky , pór na kolieska. Premiešať pol na pol s majolenkou a jogurtom. Podľa chuti . Pridať pár kvapiek citrónovej šťavy. Dať vychladiť.

Šalát RUMPEL

PRÍSADY

150g Gothaj 1 velká cibuľa 3 kyselé uhorky 2 lyžice majolky

Dresing: 2 lyžičky oleja 2 lyžičky cukru 2 lyžičky plnotučnej horčice 1 lyžička sójovej omáčky 1 lyžička worčestru

PRÍPRAVA

Najprv pripravíme dresing tak, že všetko hodíme do kastrólika, necháme spojiť ingrediencie (nesmie se variť) a hned snímeme - necháme vychladnúť.

Medzi tým nakrájame na kocečky salám, uhorky a cibuľu na prúžky.

Keď je dresing vychladený, zmiešame ho s tým, čo sme nakrájali a pridáme 2 lyžice majolky.

Dochutíme soľou a peprom. Necháme vychladiť.