Niečo o mede

Ako určiť pravosť včelieho medu.

Spoľahlivý a jednoduchý spôsob - na lyžicu naberieme med a pokvapkáme ho liehom. Keď sa rozpustí, je pravý. Ak na dne lyžice ostane len hustá zmiešanina, je med falšovaný.

                                                    

Púpavový med

400  veľkých rozvinutých kvetov púpavy,

2 celé umyté citróny bez jadierok,

2 kg kryštálového cukru

Príprava:

Umyté púpavové kvety vložíme do väčšieho (4 l) hrnca a prelejeme ich 2 litrami vody. Privedieme do varu a varíme 15 minút.

Do druhého dňa necháme vyvarené kvety vylúhovať, potom ich vyžmýkame cez plátno. Do získanej tekutiny pridáme na kolieska nakrájané, kôstok zbavené citróny a cukor.

Varíme 60 - 90 minút za občasného premiešania, čistou (novou vareškou. Horúce plníme do pohárov, dáme viečka a obrátime.

                                                           

Med z čiernej bazy.

45   kusov kvetov čiernej bazy, môžeme pridať niekoľko lipových kvetov, prelejeme dvoma litrami vody, pridáme jeden rozkrájaný citrón a všetko varíme asi jednu hodinu - za občasného miešánia. Prevarené necháme odstáť. Druhý deň precedíme cez riedke plátno. Roztok zvaríme s 2 kg cukru. Za stáleho miešania pomaly varíme 1 až 1,5 hodiny. Nakoniec pridáme šťavu z dvoch citrónov a ešte trochu povaríme. Medom naplníme nahriate poháre, previažeme celofánom a uložíme na suché a tmavé miesto.

                                            

Med zo sedmokrások

Je vhodný pri astme, kašli a chronickom zápale priedušiek.

Potreby:  500 kvetov sedmokrások

3/4 l vody

2 citróny

75 dkg kryštálového cukru

Príprava: vid. púpavový med

                                                                     

  MEDOVÁ LIEČBA

• Medové mlieko

Medové mlieko je v mnohých rodinách obľúbeným domácim prostriedkom pre liečenie zapáleného krku, ale často sa nesprávne pripravuje.

Baktericidný účinok má totiž med iba vtedy, ak nie je ohriaty nad 40°C.Teplota vyššia než 40°C totiž ničí všetky inhibíny - účinné látky potlačujúce baktérie.

Med sa dá tiež použiť ako "mazanie " v zapálenom krku.

• Čaj s medom

Tiež pri príprave čaju z medom musíme rešpektovať  predchádzajúcu radu a nesladiť medom čaj teplejší ako 40°C. Uvádzame recept na čaj podávaný pri nachladení, ktorého účinok zvýšime pridaním medu:

40g celých šípok (so zrniečkami)

20g listov medovky

20g kvetov harmančeku

20g lipového kvetu

Dve čajové lyžičky zmesi prelejeme 1/4 l horúcej vody a necháme  15 - 20 min pod pokrievkou postáť. Potom pridáme podľa chuti 1 - 2 lyžičky medu na šálku. Čaj pijeme vlažný.

• Vitamínová bomba

Nasledujúci  miešaný nápoj z harmančeku, čerstvej šťavy z južného ovocia a medu posilnia obranné schopnosti nášho tela pri nemociach z nachladenia. Mali by sme ho piť nielen ako liek, ale i kvôli prevencii.

100 -150 g medu

2 vrchovaté polievkové lyžice harmančeku

1 citrón

1 grapefruit alebo pomaranč

Do litru horúcej ,nie však vriacej vody nasypeme 2 lyžice harmančeku a necháme 10 minút postáť. Potom ocedíme, pridáme šťavu s citrónu, grapefruitu a osladíme medom. Komu sa zdá grapefruit príliš kyslý, môže ho nahradiť pomarančom, ktorý navyše obsahuje viac vitamínu C.

• Citrónová  šťava s medom

Nasledujúci recept je jednoduchý -potrebujeme k nemu len citrón a med.

Do 1/4 l teplej vody  zamiešame šťavu z jedného citrónu. Osladíme dvoma čajovými lyžičkami medu. Zmes pomaly pijeme po dúškoch.

• Proti kašľu a chrapotu

Šalviový čaj osladený medom sa hodí nielen na pitie, ale aj na kloktanie.

• Medová reďkovka

Recept vyzerá síce  exoticky, ale v ľudovom liečiteľstve sa v niektorých zemiach stále používa.

Vydlabeme jednu reďkovku a otvor naplníme medom. Na teplom mieste nechajte med v reďkovke niekoľko hodín pôsobiť a potom všetko zjedzte.

• Denná dávka medu

Podľa starých domácich receptov je vhodnou  prevenciou proti nachladeniu užívať 5 lyžičiek medu denne. Med totiž vynikajúcim spôsobom posilňuje obranyschopnosť nášho organizmu a krvný obeh.

• Odporúčanie

Med zvyšuje účinok všetkých prírodných liečivých prostriedkov, ktoré sa používajú pri nachladení. Keď si liečite nachladenie alebo bolesť krku, nezabudnite pridať do svojho repertoáru tiež med ako dodatočný liek.

 • V čaji i  v mlieku

Med môžeme nielen pridávať do čaju, ale tiež do mlieka. Rozriedený v mlieku pri teplote 40 - 50 ° C je vhodný pri onemocnení chrípkou či dýchacích problémoch. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie, posilňuje psychiku a srdce. Med je možné využiť i pri pečení, kedy ním môžeme nahradiť cukor. Pokiaľ sa rozhodnete dať prednosť včeliemu produktu, dajte ho asi o polovicu viac než cukru. Med urobí pečivo nielen chutnejšie, vláčnejšie, ale vydrží i dlhšie čerstvé.

                               

Viete že...

•  Med je pre svoju biologickou hodnotu dôležitou zložkou potravy nielen detí, ale i dospelých.

•  Med by sa nemal nikdy zohrievať nad 45 °C, stratí tak cenné látky. Pozor teda pri sladení teplého čaju alebo mlieka medom!

•  Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu starostlivo uzavrite, aby obsah neprijal vlhkosť a pachy.

•  Zostatky medu lákajú včely a tie by sa mohli nakaziť chorobami, preto poháre dobre v

umyte, skôr než ich prázdne vyhodíte do kontajnera.

•  Skryštalizovaný med nie je na škodu. Stačí nádobu s medom ponoriť do teplej (nie horúcej) kúpele, med opäť získa svoju pôvodnú konzistenciu.

•  Recept na dlhovekosť:

Nerozčuľuj sa, pi mlieko s medom, pestuj divadlo, gymnastiku a dožiješ sa pokojného vysokého veku – recept na dlhovekosť známy 2.400 rokov

                                                    

 Bomba o mede a škorici.

Med a škorica lieči väčšinu nemocí.

Nemoce srdca: Zmiešajte med a mletú škoricu a mažte na chlieb miesto džemu alebo marmelády a jedzte pravidelne na raňajky. Znižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cievach a chráni pacientov pred infarktom. Ti, ktorí už infarkt prekonali a budú jesť toto denne, budú sa držať míle ďaleko od ďalšieho infarktu. Pravidelné raňajky tohto druhu uľavujú pri zadýchavaní a posilňujú srdečný tep. Med a škorica vracajú cievam a žilám ich pružnosť.

Artritída: Pacienti môžu denne, ráno a večer, jednu šálku horúcej vody s 2 lyžičkami medu a 1malou lyžičkou škorice. Ak to berú pravidelne môže sa vyliečiť dokonca i chronická artritída.

Infekcia močového mechúra: Rozpustiť 2 lyžice medu a 1 lyžičku škorice v pohári vlažnej vody a vypiť. Tým sa odstráni infekcia mechúra a močových ciest.

Bolesti zubov: Zmiešajte 1 lyžicu škorice a 5 lyžíc medu. Aplikujte 3x na boľavý zub a bolesť prestane.

Cholesterol: 2 lyžice medu a 3 čajové lyžičky škorice zmiešané s 2dcl horúcej vody, ktoré podávali pacientom s vysokou hladinou cholesterolu dokázali znížiť hladinu  cholesterolu o 10% do 2 hodin. Keď to podávame 3x denne je vyliečený aj pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.

Nachladenie: Ti, kto trpia na časté  nachladenie, by mali užívať 3x denne 1 lyžicu vlažného medu s 1 lyžičkou škorice po dobu 3 dní. Tým sa vylieči nachladenie, chronický kašeľ  a prečistia priedušky.

Ťažkosti so žalúdkom: Med so škoricou úspešne lieči bolesti žalúdka a chráni žalúdok od vzniku žalúdočných vredov. Med a škorica zabraňujú tvorenie nadbytočných plynov pri tráveni.

Posilnenie imunitného systému:  Každodenné užívanie medu a škorice posilňuje imunitný systém a chráni telo pred vírmi a baktériami a bráni útokom vírových infekcií. Med obsahuje obrovské množstvo železa a vitamínov. Pravidelné užívanie medu posilňuje biele krvinky v ich boji s vírmi a baktériami.

Ťažký žalúdok: 1 lyžička škorice a 2 lyžice medu pred jedlom zabraňuje zvýšeniu kyslosti žalúdku aj u najťažších jedál.

Chrípka: Med obsahuje prírodné látky, ktoré zabíjajú kmene chrípky a chránia pred ňou.

Dlhovekosť: Čaj vyrobený z medu a škorice, ak sa užíva pravidelné, zabraňuje ťažkostiam dlhého veku. Vezmite 4 lyžice medu, 1 lyžicu škorice a uvarte ako čaj spolu s 3 šálkami vody .Pite 1 šálku 3x denne. To udržuje kožu čerstvú a hebkú až do vysokého veku. Dĺžka života stále vzrastá a aj 100 roční ľudia môžu byť svieži, ako v 20 rokoch.

Pupienky: 3 lyžice medu a 1 lyžička  škorice sa zmieša na pastu. Tá sa aplikuje na pupienky pred spaním a ráno sa zmyje teplou vodou. Keď to robíte denne pupienky do týždňa  zmiznú aj s koreňmi. Aplikácia medu a škorice na postihnuté miesta lieči ekzémy i pásový opar a všetky typy kožných infekcií.

Chudnutie: Každý deň ráno,1/2 hodiny pred raňajkami na lačný žalúdok a večer pred spaním vypite šálku medu so škoricou. Pravidelné užívanie  zníži váhu i u mimoriadne  obéznych osôb. Pravidelné užívanie zabraňuje usadzovaniu tuku i pri požívaní mimoriadne tučných jedál.

Rakovina:  I pokročilá rakovina kostí, žalúdka a čriev môže byť s úspechom liečená. Pacienti trpiaci týmito druhmi rakoviny by mali užívať lyžicu medu a lyžicu škorice mesiac 3x denne.

Chronická únava: Cukor obsiahnutý v mede najviac pomáha pri regenerácii telesných síl. Pacienti -seniori užívajúci med a škoricu v pomere 1 : 1 sú čulejší a ohybnejší. 1 lyžica medu a malá lyžička škorice zmiešané s vodou a brané niekoľkokrát denne a hlavne okolo 3 hodiny odpoludnia, keď začína klesať telesná vitalita obnoví do týždňa vitalitu tela.

Zápach z úst: Ráno kloktať 1 lyžicu medu a lyžicu škorice zmiešané s horúcou vodou. Dych tak zostáva čerstvý po celý deň.